17 Mayıs 2009 Pazar

İsveç'de Firma Sahibi Olmak!

İsveç de insanlar mütevazidir, alçak gönüllüdür. Bundan bahsettim mi bilmiyorum ama cep telefonumdaki fotoğrafları bilgisayara aktarırken aklıma geldi tekrar.
İnsanlar burada gösteriş meraklısı değildir. O yüzdendirki cip(jeep)'e veya lüks arabalara binmezler. Gece klubüne bisikletlerle giderler. Burada VIP diye bir anlayış yoktur yada şehirde zengin mühiti diye birşeyde söz konusu değildir. Bu böyledir takdir edileside birşeydir. Tabiki arada apacheler var arabayla gezen sağda solda ama maalesef onlarda genelde ortadoğulu sonradan olma İsveçliler.

Neyse aktardığım foto'ya gelince: Okuldaki bir proje sebebiyle haftada 1-2 Mälarplast diye bir KOBI büyüklüğünde bir firmaya gidiyorum. Plastik olan ne varsa üretiyorlar. Firmanın yıllık kazancı 4milyon SEK ( 800.000TL). Rakam baya bir hoş duruyor.Zaten firmada toplamda sadece 20kişi çalışıyor. Peki bu firmanın sahibi neye benzer ve işyerinde neyapar.
işte cevabı;


Evet adamımız Peter(klasik isveç erkek ismi). Geçen haftalarda şirkete gittiğimizde, Peter'in yaptığı plastiklere silikon çekmekti. Bir isçişi işe gelememiş,onun yerine kendisi yapıyordu. Galiba yukarda tanımlayı düzgün beceremediğim mütevaziliği foto güzel anlatıyor. Bir de aklıma bizim oralarda kıytırık dükkan, mekan sahibi insanları ve yaşam tarzlarını düşünüyorumda;
"Ceza-fark var".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Free Blog Counter
Poker Blog